25 januari 2014 : Oostkamp (32km)

Vredeseilandentocht

organisatie : VZW Vredeseilanden

We gingen van start om 8h30 vanuit de startzaal in Oostkamp. We doolden eerst wat door de straten van en passeerden weldra de Oostkampse Sint-Pieterskerk met daarbij een replica van een schandpaal. In de molen de “Wieke” (enkel de molenromp is bewaard) kregen de wandelaars door de organisatie een koffie aangeboden.

Daarna stapten we naar Moerbrugge, waar de eerste controlepost was. We maakten eerst een ommetje door het park de Valkaart en het natuurgebied de “Warandeputten” en stapten langs een oude meander van de Rivierbeek. Dit stukje natuur maakt deel uit van de natuurgebieden in de Vallei van de Zuidleie.

Na de de 1e stempel staken we de brug van het kanaal Gent-Brugge over. In 1944 woedde hier een hevige strijd tussen het Duiste leger en de geallieerde troepen. Bij de brug staat een monument ter ere van de slachtoffers, burgers en Canadezen, van deze veldslag. Het monument werd gemaakt met de restanten van een wrak van een tank. Langs de oever van het kanaal stapten we verder in de richting van Beernem. Dit traject kenden we van de Nacht van Vlaanderen maar dan stappen we in de andere richting.

Wat later wandelden we door het Beverhoutsveld, een vroeger heidegebied. Het is een gebied met lange, rechte dreven met scheefgewaaide populieren. Op de terugweg naar Moerbrugge wandelden we nog voorbij het Blauw Kasteel. Na 14km bereikten we de tweede controlepost in Moerbrugge . We ontmoetten er heel wat bekenden en genoten van een warme kom soep en een broodje. Na de rustpauze volgden we een tijdje het kanaal in de richting van Brugge en merkten aan de overkant een van de bunkers op die hier tijdens de oorlog werden gebouwd door de Duitse bezetter.  We kwamen tot bij Assebroek en stapten opnieuw over lange, rechte dreven tot we bij de Beverhoutsveldkapel kwamen. Opnieuw aangekomen in Moerbrugge namen we een wat langere rustpauze in het café “Tom Dooley”.

Toen we een poosje later onze tocht hernamen, moesten we eventjes halt houden bij de opgehaalde brug over het kanaal. Daana stapten we voorbij het station van Oostkamp tot we de Westdijk bereikten, de andere oever van het kanaal. We wandelden er voorbij een soortgelijke Duitse bunker. Oorspronkelijk stonden hier 7 van dergelijke bouwwerken. Het laatste gedeelte van de tocht liep doorheen het mooie park van het kasteel Cellen. In Oostkamp zijn er zo een 20-tal kastelen of herenhuizen, in feite zomerverblijven van de Brugse adel. Na 32 km bereikten we opnieuw het vertrekpunt in het centrum van Oostkamp. Ruim 1700 wandelaars hadden zicht ingeschreven voor deze tocht.

We hadden een mooie en gevarieerde tocht gewandeld met heel wat onverharde paden.

Het parkoers : RouteYou

Hier kun je mijn fotoreportage bekijken : Oostkamp 25 januari 2014

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.