20 april 2013 : Esquelbecq (28km)

Vandaag trokken we richting Frans-Vlaanderen. We startten vanuit Esquelbecq (Ekelsbeke) en stapten de dagstapper 3, beschreven in de topogids van de GR Ijzer.

We begonnen de tocht (GR Ijzer) vanaf het marktplein van Esquelbecq (Ekelsbeke). Op het marktplein van het dorpje staat een driebeukige gotische hallenkerk uit de 16 de eeuw en aan de andere kant van het plein een prachtig, omwald kasteel.

Bij het verlaten van het dorp liepen we voorbij de artisanale brouwerij (www.brasseriethiriez.com) en iets verder kwamen we bij “La Plaine au Bois”. Op deze plek werden eind mei 1940 door Duitse soldaten één Franse en een 80-tal Britse krijgsgevangenen vermoord.

We stapten verder tussen de vlakke akkers richting Wormhout. We liepen voorbij de Sint-Maartenskerk (prachtig houtsnijwerk) op de markt van Wormhout en stapten dan over de Peenebeek, de belangrijkste zijrivier van de Ijzer.

We verlieten Wormhout en moesten vanaf hier het traject volgen van het “Circuit du Moulin de la Briarde”. Weldra kwamen we bij het domein “L’Etang des Trois Sources”. Aan de oever van de visvijver waren een tiental hengelaars aan het vissen.

Wat later bereikten we de kaarsrechte “Steene Straete”, een vroegere Romeinse heirweg. In de verte zagen we het stadje Cassel liggen boven op de Casselberg. Vanuit deze stad vertrokken in de Romeinse tijd zeven heerwegen.

We bereikten daarna de prachtige “Moulin de la Briarde” (of Deschodtmolen) en via enkele mooie veldwegen en het gehucht “Le Cygne” liepen we naar Arneke.

Dit dorpje lag niet langs het parkoers maar aangezien we reeds 16 km hadden gestapt, wilden we even uitblazen en iets drinken. Volgens de topogids was er een rando-café. Er was inderdaad een estaminet : La Cour de Cassel (ofwel in het Vlaamsch: het Hof van Kassel). We namen er een langere pauze en bestelden er een “Bavette” met frietjes en salade en een glaasje rode wijn. Meer moest dat niet zijn, het smaakte heerlijk.

Na een uurtje trokken we verder. De tocht ging nu noordwaarts richting Zegerscappel. Na een kwartiertje stappen kwamen we bij een hoeve (Ferme Pierens). Het hoevewinkeltje was open en we kochten er een stuk kaas : Fromage de Bergues.

We vervolgden onze tocht door het vlakke, uitgestrekte landschap van Frans-Vlaanderen. Op de velden en akkers waren de landbouwers druk bezig met het zaaien en planten van de gewassen. Het zonnetje deed deugd maar er stond wel een felle, koude noorderwind. Toch was het aangenaam wandelen.

We bereikten na een poosje opnieuw het traject van de GR Ijzer en liepen een tijdje parallel met het riviertje tot bij het plaatsje La Cloche. Wat later kwamen we bij het stationnetje van Esquelbecq en het Esquelbecq Military Cemetery. Via het gemeentelijk park en het stadhuis kwamen we na 28 km aan op het marktplein.

Het was een mooie tocht door de prachtige streek en het platte en weidse land van Frans-Vlaanderen. Nadien brachten we nog een bezoek aan de brouwerij “Thiriez” en proefden er van een “Blonde d’Esquelbecq” en een “Etoile du Nord”.

Hier kun je enkele foto’s bekijken : Esquelbecq 20 april 2013

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.